Na čo je dôležitý mangán?

V našom seriáli o zdraví kĺbov sme dnes požiadali o rozhovor nenápadného hrdinu. Môžete sa nám, prosím, predstaviť?

Dobrý deň. Volám sa Mangán, chemická značka Mn, číslo 25, a patrím medzi prechodné kovy, 7. skupina, 4. perióda, blok d.

Ďakujeme za predstavenie. Môžete nám, prosím, vysvetliť svoju funkciu, a to, ako súvisí so zdravím kĺbov?

Samozrejme, veľmi rád. Z nás, stopových prvkov, v organizme nikto nepracuje sám. Všetci sme súčasťou veľkých bielkovinových molekúl zvaných enzýmy. Práve enzýmy riadia všetky chemické reakcie v tele. Vďaka nim vznikajú užitočné látky a uvoľňuje sa energia. Bez enzýmov by nebol život.

Prepáčte, ale nie ste na takú dôležitú prácu príliš malý?

No dovoľte! (tvári sa urazeno) Tak si ma predstavte ako zapaľovaciu sviečku v motore. Motor je veľký a ťažký, ale bez malej zapaľovacej sviečky sa nepohne! A enzýmy bezo mňa a mojich kolegov tiež nie!

Ospravedlňujem sa. Viem, že ste dôležitý aj v metabolizme cukrov a prevencii diabetu, ale aká je Vaša úloha, pokiaľ ide o kĺby?

Áno, kĺby. To je zložité. Problém je v tom, že tu máme – keď to veľmi zjednoduším – tri dôležité zložky. V prvom rade sú to kosti, ktoré musia byť tvrdé a pevné, to obstarajú kolegovia Vápnik a Fosfor. Potom sú to väzy a šľachy, ktoré držia celý kĺb pohromade a nakoniec (ale nie menej dôležité) sú to kĺbové chrupavky, ktoré zabezpečujú hladký a bezbolestný pohyb, a ešte pôsobia ako pružný tlmič medzi kosťami. A predstavte si, že ak už raz narastú, nikdy viac sa nevymenia ani neopravia. Musia vydržať na celý život. A to je moja úloha.

Vytvoriť materiál, ktorý je pružný, hladký a pritom „nezničiteľný“, to už je práca pre experta.

A tým ja aj som. Pri všetkej skromnosti musím povedať, že som súčasťou najmenej piatich enzýmov, ktoré sa podieľajú na tvorbe väziva a chrupavky. Sú to napríklad superoxiddizmutáza, fosfoglukomutáza, glykosyltransferáza…

Prepáčte, tie zložité názvy nám moc nepovedia. Ale čo to znamená v praxi?

Tak teda stručne. Enzýmy, ktoré riadim (tu si pán Mangán trochu fandí, je skôr len súčasťou) zabezpečujú to, aby väzivo kĺbov a väzov narástlo pevné a kvalitné. Pani profesorka Becker je presvedčená, že práve nedostatok Mangánu (a palcom ukazuje na seba) je zodpovedný za časté pretrhnutie predného skríženého väzu v kolene. Súčasne dbám o to, aby sa chrupavka vytvorila pevná, zdravá a – povedzme – trvanlivá. Aby jednoducho vydržala čo najdlhšie.

A ešte na záver. Čo by ste nám odporučili v starostlivosti o kĺby?

Dbajte na správnu výživu kĺbov už od mladosti. Čo sa tu v mladosti zanedbá, to sa neskôr ťažko doháňa. A nezabudnite, že ja to sám všetko nezvládnem, ale keď budem mať k dispozícii glukosamín, chondroitín, vitamín E a omega‑3 nenasýtené mastné kyseliny, tak vám sľubujem zdravé kĺby na dlhýýý život.

A mangán?

Ale to je predsa jasné. Obsah Mangánu je v chrupavke najvyšší v celom tele. Tam ma potrebujú!

A kde Vás nájdeme?

No predsa vo Flexadine!

Pán Mangán, Vy ste „malý, ale šikovný“. Ďakujem za rozhovor.